Vragen door leden van de gemeenteraad (via griffie)

                                                                                     Gemeente Amersfoort

 

 

 

 

 

Vragen

 

2008, nummer 126 BPA

 

 

 

                                                                                                   DOCS.nr. 2966875

______________________________________________________________________________

 

VRAGEN van raadslid Van Wegen (BPA) inzake informatie over kabinetsvergadering van het college gedaan overeenkomstig artikel 43 van het reglement van orde voor vergaderingen van de gemeenteraad van Amersfoort (CST , nr.2950045; ontvangen d.d. [DATUM:15-12-2008]).

 

ANTWOORD van burgemeester en wethouders (13 januari 2009 )

_____________________________________________________________________________

 

Inleiding van vragenstellers, vraag nr. 126:

“Uit het rapport “Het Vathorst Onderzoek” blijkt dat het College met regelmaat in beslotenheid besluiten neemt.

Voor deze kabinetsvergaderingen worden agenda’s opgesteld, en van deze vergaderingen worden besluiten vastgelegd.”

 

 

Inleiding van het college op de vragen:

Het college vergadert in principe altijd besloten, zoals dat geregeld is in de Gemeentewet.

De Gemeentewet, artikel 54 schrijft: “De vergaderingen van het college worden met gesloten deuren gehouden, voor zover het college niet anders heeft bepaald.”

In de toelichting van de Gemeentewet wordt de motivatie daarvoor uitgelegd: “De wet­gever is van mening dat er een fase in de beleidsvoorbereiding is waarin open overleg over veelal zeer onvoldragen standpunten en voorstellen noodzakelijk is. In dergelijke gevallen zou openbaarheid van beraad remmend kunnen werken.”

 

Nagenoeg alle besluiten van het college én de onderliggende stukken worden, in de regel binnen een dag na besluit, aan uw raad aangeboden en gepubliceerd op de internetsite van de gemeente. In Amersfoort streven wij naar maximale openheid en transparantie. Toch kan en mag niet alles openbaar worden gemaakt. In de Wet Openbaarheid van Bestuur wordt aangegeven, welke uitzonderingsgronden er zijn op die openbaarheid. Het gaat dan bijvoorbeeld om privacygevoelige informatie.

 

In artikel 55 van de Gemeentewet wordt verder nog geregeld dat het college geheim­houding kan opleggen over hetgeen in een besloten vergadering is behandeld, inclusief de onderliggende stukken. Die geheimhouding moet door een ieder die er bij was of van de stukken kennis heeft, in acht worden genomen. Alleen het college kan die geheimhouding opheffen.

 

Beantwoording Raadsvragen door College:

Vraag 1: Is het College bereid de raadsleden actief te informeren over de agenda’s van de (besloten) kabinetsvergaderingen van B en W?

 

Antwoord 1: De term ‘kabinet’ of ‘kabinetsvergaderingen’ wordt in de Wet Openbaar­heid Bestuur (WOB) niet meer gebruikt. Het gaat om geheime onderdelen van de college­vergadering, waarvan ook de agenda niet openbaar wordt gemaakt.

Het college streeft naar maximale openheid en transparantie. Zie ook beantwoording van vraag 2 hieronder.

 

Vraag 2: Indien het College niet bereid is de agenda’s van zijn (besloten) kabinets­vergaderingen aan de raadsleden ter kennis te stellen, wat is hiertoe de reden?

 

Antwoord 2: Sommige besluiten zijn geheim, op basis van de Gemeentewet en de WOB. Dat gaat bijvoorbeeld over privacy van betrokkennen, strategisch of financieel gevoelige informatie, economische belangen of informatie van derden.

 

Vraag 3: Is het College bereid de raadsleden actief te informeren over de besluitenlijsten die naar aanleiding van (besloten) kabinetsvergaderingen van het college worden opgesteld?

 

Antwoord 3: Nee.

 

Vraag 4: Indien het College niet bereid is de besluitenlijsten van zijn kabinets­vergaderingen aan de raadsleden ter kennis te stellen, wat is hiertoe de reden?

 

Antwoord 4: Zie antwoord 2.

 

Vraag 5: Op basis waarvan wordt door het College besloten vergaderd, en welke criteria / beweegredenen zijn er om besloten te vergaderen?

 

Antwoord 5: Dit is in de Gemeentewet geregeld, zoals hierboven aangegeven. Een bestuur in een overheidsorganisatie heeft mogelijkheden nodig om in open overleg te spreken over onvoldragen standpunten en voorstellen. Daarnaast moet een bestuur rekening houden met belangen van andere betrokkenen in geval van openbaarmaking.

 

Vraag 6: Hoe vaak is er de afgelopen 6 jaren (graag een opgave per jaar) door het College al in beslotenheid vergaderd, en over welke onderwerpen?

 

Antwoord 6:  Zoals in onze inleiding aangegeven vergadert het college in principe altijd in beslotenheid, en maakt daarna het overgrote deel van de besluiten openbaar.